Poplon to rozwiązanie stosowane w rolnictwie od wieków. Tym mianem określa się rośliny wysiewane pomiędzy głównymi plonami. Wykorzystuje się je następnie jako zieloną masę, siano czy kiszonkę. Przyorany poplon jest nazywany natomiast zielonym nawozem. Dlaczego warto stosować poplon? Dowiedz się, jakie pełni funkcje!
Znaczenie roślin na poplon w uprawie warzyw
Stosowanie nowoczesnych metod produkcji i ułatwień w uprawie przyczyniło się do ograniczenia wysiewu roślin motylkowych. Odstąpienie od rolnictwa zmianowego doprowadziło do zubożenia gleb, utraty przez nie zdrowej struktury oraz rozprzestrzenienia się chorób i szkodników. Poplony są jak lekarstwo dla podłoża – wzmacniają je i nie tylko. Te rośliny mają szerokie zastosowanie i szereg zalet dla gleby. Warto wiedzieć, że wyróżnia się poplon letni, który wysiewa się w lipcu i sierpniu. Następnie jest on przekopany. Poplon ozimy wysiewa się natomiast jesienią. Orze się go na wiosnę, tuż po wschodzie wysianych upraw głównych.
Poplon jako rośliny przedsiewne
Wysiewanie roślin poplonowych wpływa pozytywnie na strukturę gleby i jej żyzność. Zielona masa osłania ją przed słońcem, a tym samym chroni przed nadmiernym wysuszeniem. Obecność poplonów na polu wiąże się z dużą ilością korzeni, które utrzymują drogi wodne w glebie oraz tworzą kolejne. W efekcie następuje lepsza cyrkulacja wody i rozpuszczonych w niej soli mineralnych, gazów czy mikroorganizmów. Duża ilość korzeni w wierzchniej warstwie gleby przeciwdziała erozji wodnej.
Poplon jako rośliny przeciwwagowe
Poplon ogranicza rozrost chwastów. Dzięki temu rośliny zasadzone w przyszłości nie będą musiały konkurować z niepożądanymi gatunkami o: wodę, składniki odżywcze i przestrzeń do rozwoju. Wysiewanie roślin poplonowych osłabia znacznie potencjał do rozrostu chwastów. W dłuższej perspektywie nie będzie więc potrzeby używania dużej ilości środków do ochrony roślin. Co więcej, poplon zmniejsza również ryzyko występowania chorób wśród upraw, co przekłada się na wydajniejsze i zdrowsze plony.
Poplon a obieg składników pokarmowych w glebie
Poplon użyźnia glebę. Sprawia, że nawet ziemie bardzo jałowe znacznie lepiej utrzymują w sobie składniki odżywcze, niezbędne dla wzrostu roślin. Polon zatrzymuje cenne substancje, które nie zostały spożytkowane przez uprawy główne. Dzięki temu minimalizowana jest ich utrata. Dodatkowo zaoranie zielonej masy wprowadza do gleby dodatkowe składniki organiczne. Co ciekawe, świeża, zielona masa może zastąpić od 8 do 20 ton obornika, co wiąże się z dużymi oszczędnościami i mniejszą pracą rolnika. Warto wiedzieć, że rośliny poplonowe są siedliskiem mikroorganizmów glebowych, które uczestniczą w ważnych procesach biologicznych. Biorą udział m.in. w rozkładzie materii organicznej, zatrzymują wilgoć w glebie, a także są istotne dla obiegu azotu w glebie. To pierwiastek kluczowy dla rozwoju wielu gatunków roślin.
Popularne rośliny na poplon
W ogródkach przydomowych najczęściej stosuje się poplon letni. Należy pamiętać, że powinien on być wysiany na odpowiednio przygotowanej glebie – przede wszystkim pozbawionej chwastów oraz grud i bruzd. Na glebach lekkich warto wysiewać takie gatunki jak: seradela, gorczyca, łubin żółty, rzodkiew daikon (roślina miododajna – ważna dla owadów; wysiana w marcu działa jako środek owadobójczy). Na ziemiach średnich bardzo dobrze sprawdza się peluszka, wyka kosmata, a także łubin żółty i wąskolistny (ogranicza rozrost chwastów). Jeśli chodzi natomiast o gleby ciężkie, tutaj najlepszy będzie bobik, rzepak jary i ozimy oraz wyka siewna i peluszka.
Na polach wysiewa się również, w poplonie letnim: groch polny, bób (pomaga zwalczać chwasty), koniczynę białą (ma zdolność wiązania azotu), a w poplonie ozimym: braquinę, wykę ozimą i rzepak ozimy.
Korzyści z zastosowania roślin na poplon
Poplon to rozwiązanie, które wiąże się z wieloma korzyściami. Stosując rośliny poplonowe, można liczyć na zwiększone plony. Rośliny mają lepszy dostęp do wody, składników odżywczych, a do tego rosną w glebie o znakomitej żyzności i strukturze. W efekcie potrzebują mniejszego wsparcia w postaci chemicznych nawozów czy środków ochrony. To duża oszczędność dla portfela, a także środowiska naturalnego.
Jak można wykorzystać rośliny poplonowe?
Rośliny poplonowe wysiewa się nie tylko po to, by poprawić warunki glebowe dla upraw głównych. Gatunki te można wykorzystać w gospodarstwie na wiele sposobów. Po pierwsze, jak wspomniano wcześniej, zaorane zamieniają się w nawóz zielony. Poplony można również spasać, czyli wykorzystać na paszę dla zwierząt gospodarskich. Z poplonu ozimego przygotowuje się kiszonki, a jary pozostawia się na zimę jako mulczowanie. Tworzą one powłokę, mulcz, który ogranicza parowanie wody. Gleba pod nią pozostaje pulchna i wilgotna. Poplon to sposób na osiągnięcie lepszych plonów, a także na przygotowanie gleby do uprawy różnych, nawet najbardziej wymagających gatunków roślin. To rozwiązanie, które pozwala zminimalizować ilość stosowanych środków ochrony i nawozów. Decydując się na wysiew poplonu, pamiętaj o wykorzystaniu różnorodnych gatunków.