Czy wiesz, jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie? Naukowcy postanowili to sprawdzić! Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) przeprowadziło szereg badań, które wskazują jednoznacznie, że najbardziej wartościowym warzywem jest… rukiew wodna, nazywana jest również rzeżuchą wodną.
Kryteria zdrowia w kontekście warzyw
Zastanawiasz się, na podstawie jakich kryteriów ocenia się dobroczynny wpływ warzyw na zdrowie? Naukowcy biorą pod uwagę szereg czynników. Wśród nich wymienić należy, m.in. zawartość składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin. Dostarczane w odpowiednich ilościach i proporcjach odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pełnią funkcje: budulcowe, energetyczne i regulujące. Istotnym czynnikiem jest także obecność błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę jelit. Nie bez znaczenia jest również zawartość antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Ich głównym zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników tlenowych, które przyspieszają proces starzenia się oraz powstawania chorób: cukrzycy, miażdżycy bądź nowotworów.
Analiza różnych warzyw pod kątem wartości odżywczych
Warzywa uważane są za jedne z najbardziej wartościowych składników diety. Są źródłem witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. W TOP 5 najzdrowszych warzyw znalazły się:
Rukiew wodna numerem 1
Rukiew wodna zawiera więcej witaminy C niż cytryna i więcej beta-karotenu niż marchew. Obfituje również w witaminy: A, E oraz foliany, potas, wapń i żelazo. Wartościowymi składnikami rukwi są izotiocyjaniany, które ograniczają rozwój komórek rakowych. Jest bogata w wodę, co pomaga w nawadnianiu organizmu. Wysoki poziom wody może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu
Kapusta pekińska
Drugie miejsce przypadło kapuście pekińskiej. Kapusta pekińska często nazywana również chińską sałatą to źródło witaminy K, C i kwasu foliowego. Ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Na niewielką ilość kalorii, co sprawia, że jest idealna dla osób dbających o linię i kontrolujących wagę. Badania sugerują, że spożywanie kapusty pekińskiej może korzystnie wpływać na zdrowie serca poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) i regulację ciśnienia krw
Botwina
Podium zdobyła również uwielbiana botwina znana również jako burak ćwikłowy. To bogate źródło błonnika pokarmowego. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, C i A. Botwina reguluje ciśnienie krwi i poprawa wydolność fizyczną. Jednakże, jak zawsze, ważne jest zachowanie umiaru i zrównoważenia w spożywaniu różnorodnych produktów spożywczych.
Szpinak
Miejsce czwarte zajął szpinak, który jest źródłem karotenoidów i flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym. Obfituje w witaminy z grupy B oraz cynk i selen obniżające stres oksydacyjny. Jest również cennym źródłem witaminy K, która jest istotna dla zdrowia kości, ponieważ pomaga w prawidłowym procesie krzepnięcia krwi oraz w mineralizacji kości. Dzięki obecności luteiny i zeaksantyny, szpinak może pomóc w ochronie zdrowia oczu i zmniejszeniu ryzyka związanych z wiekiem schorzeń oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej.
Badania naukowe i eksperckie opinie
Z przeprowadzonego przez Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) badania wynika, że rukiew wodna, zaliczana do rodziny kapustowatych, jest źródłem wielu cennych składników. Rzeżucha wodna zawiera duże ilości witaminy: A, C, E, K i z grupy B. To również skarbnica cennych minerałów: potasu, cynku, wapnia i żelaza. Naukowcy polecają regularne spożywanie rukwi wodnej, ponieważ oddziałuje dobroczynnie na zdrowie w wielowymiarowy sposób. Dostarcza wielu cennych składników, a do tego jest niskokaloryczna. Zawiera zaledwie 11 kcal/100 g. Rzeżucha wodna pobudza metabolizm i wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Co ciekawe, w jednym z przeprowadzonych badań, w którym kobiety spożywały rukiew przez 8 tygodni, okazało się, że warzywo wpłynęło korzystnie na ich skórę. Wszelkie zmarszczki, przebarwienia i zaczerwienienia widocznie się zmniejszyły.
W czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition” opublikowano analizę, potwierdzającą, że spożywanie rukwi wodnej obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Co więcej, roślina nie zawiera tłuszczów nasyconych i jest uboga w sód. Dzięki temu korzystnie oddziałuje na zdrowie serca. Rukiew wodna wykazuje ponadto dobroczynnie działanie na wątrobę.
Zastosowanie w diecie i korzyści zdrowotne
Rukiew wodna to smaczne warzywo o wyrazistym, lekko pieprzowym, a zarazem subtelnie słodkim smaku. Jadalne są zarówno liście, jak i nasiona rośliny. Rzeżucha wodna znakomicie sprawdza się jako dodatek do dań: sałatek, kanapek, zapiekanek, zup, sosów czy omletów. Rukiew nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno. Pokochają ją miłośnicy makaronów. Przyrządzone na bazie rukwi pesto, idealnie dopełni pyszne pasty.
Rukiew wodna dopiero od niedawna cieszy się dużą popularnością. Co ciekawe, roślinę uprawiano już w czasach starożytnych. Grecy, Rzymianie i Persowie używali jej jako środka pobudzającego, odświeżającego oddech oraz leczącego choroby psychiczne. W XIX w. rukiew wodna była spożywana głównie przez ubogą klasę robotniczą. Chętnie sięgali po nią marynarze i żołnierze, ponieważ leczyła szkorbut.
Podsumowanie
Rukiew wodna to remedium na awitaminozę. Te niepozorne, zielone listki są bombą witaminową, która dobroczynnie oddziałuje na zdrowie i urodę. Rzeżuchę wodną ceniono już w starożytności. Dzisiaj przechodzi swój renesans – powróciła na salony, i to dosłownie. Minitarty ze szparagami i rukwią podane na weselu księżnej Kate i księcia Williama zrobiły na świecie prawdziwą furorę. Rzeżucha wodna skutecznie chroni przed rakiem, minimalizuje uszkodzenia DNA w białych krwinkach oraz pobudza metabolizm, dzięki czemu organizm może szybciej pozbyć się szkodliwych substancji. Rukiew wodna jest przede wszystkim smaczna i sprawdza się jako dodatek do wielu potraw na ciepło i na zimno: kanapek, sosów czy zup.