Uprawa własnoręcznie hodowanych warzyw w przydomowym ogródku to nie tylko forma rozrywki, hobby, ale przede wszystkim świetny sposób, aby zapewnić sobie naturalną i zdrową żywność. Wśród wielu ludzi panuje przekonanie, że kto raz spróbował tego sposobu pozyskiwania warzyw, ten już nigdy nie zrezygnuje z domowych upraw. Sprawdźmy więc, jakie warunki musimy spełnić i co warto zasiać w naszym ogródku.
Warunki do uprawy warzyw
Chcąc samodzielnie wyhodować zdrowe warzywa, należy już od samego początku zapewnić im odpowiednie warunki do wzrostu. Trzeba wyznaczyć odpowiednie miejsce w ogrodzie, które przeznaczymy na nasze grządki. Powinny być one oddalone od ulicy, odpowiednio wyeksponowane na światło, a także osłonięte przez silnym wiatrem. Bardzo duże znaczenie będzie miała również gleba – musi być dobrze spulchniona i żyzna. Ponadto warzywa nie czują się najlepiej w podłożach o kwaśnych odczynach. W tego typu przypadkach pobieranie składników mineralnych jest znacznie utrudnione. Kolejny ważny element hodowli warzyw we własnym ogródku to odpowiednie i regularne nawadnianie. Nie można dopuścić, aby kiełki pozostawały suche – potrzebują one dużo wilgoci do wzrostu.
Warzywa nadające się do uprawy w ogrodzie
Na rynku ogrodniczym znajdziemy wiele rodzajów warzyw, które świetnie nadają się do uprawy w przydomowych ogródkach. Wybór interesujących nas gatunków możemy uzależnić m.in. od tego, czy są to warzywa sezonowe bądź też wieloletnie. Co charakteryzuje każdy z tych rodzajów?
Warzywa sezonowe
Największe i najobfitsze plony warzyw sezonowych pojawiają się zwłaszcza latem. Aby tak się stało, zdecydowana większość roślin powinna być wysiewana wczesną wiosną, aby mieć odpowiedni czas na wzrost. Wśród warzyw sezonowych, cieszących się szczególnym uznaniem nie może zabraknąć tradycyjnego ziemniaka, czy marchewki. Innym wartym uwagi warzywem jest brokuł – niezwykle smaczny i bogaty w witaminy. Uwielbiane przez ogrodników pomidory również powinny znaleźć się na naszych grządkach. W swoim ogrodzie warzywnym warto posadzić także sałatę, która znajdzie niejedno zastosowanie w kuchni. Innym przykładem mogą być np. ogórki, z których można przyrządzać smaczne przetwory. Równie wdzięczna w uprawie będzie także papryka, dynia, a także fasola.
Warzywa wieloletnie
Obok warzyw sezonowych, które każdego roku trzeba sadzić na nowo, mamy wiele gatunków wieloletnich. Są to rośliny mało wymagające w uprawie, a ich cechą wspólną jest odporność na mrozy. Zasadzając takie warzywa jednego roku, możemy cieszyć się zbiorami przez kilka następnych lat. Do grupy warzyw wieloletnich niewątpliwie zalicza się chrzan oraz cebula, które przez długi czas odrastają na nowo. Innym gatunkiem roślin wieloletnich będzie karczoch, rabarbar, szczypiorek, szparag i szczaw.
Krok po kroku: Jak siać warzywa w ogrodzie
Przystępując do siana warzyw, należy zachować odpowiedni porządek i wybrać właściwy moment, tak aby móc cieszyć się z własnych wyhodowanych upraw. Bardzo pomocnym jest w tym zakresie planer ogrodowy. W naszym sklepie jest on GRATISEM przy zakupie każdej szklarni ogrodowej czy tunelu foliowego. Planer to idealne narzędzie dla każdego miłośnika ogrodnictwa, który chce mieć wszystko pod kontrolą i planować swoją pracę w ogrodzie na cały rok. Zawiera wiele przydatnych informacji, porad i kart do samodzielnego wypełnienia, które pomogą w organizacji ogrodu. Niemniej kluczowym krokiem jest i tak odpowiednie przygotowanie gleby. Należy zadbać o to, aby była ona żyzna, próchnicza oraz przepuszczalna, o lekko kwaśnym odczynie. W takim środowisku warzywa czują się najlepiej. Ważne jest, aby glebę odpowiednio przygotować przed właściwym zabiegiem siania. Do tego zadania warto wykorzystać specjalne akcesoria ogrodowe. Kolejna sprawa to wybór odpowiednich nasion, które należy dobierać zgodnie z tym, jakie warzywa chcemy hodować.
Warto zadbać o to, aby pochodziły ze sprawdzonych źródeł, najlepiej renomowanych sklepów ogrodniczych. Może się wydawać, że temat zasiewu jest prosty i nieskomplikowany. Nic bardziej mylnego, gdyż technik prawidłowego sadzenia jest wiele. Jedynym z nich jest siew rzędowy, który polega na wysianiu wyznaczonego wcześniej rzędu. Jest to sposób, który idealnie sprawdzi się w przypadku drobnych nasion. Z kolei z siewem rzutowym mamy do czynienia, gdy nasiona zostają równomiernie rozrzucone po całej powierzchni. Choć jest to łatwiejsza metoda, wiążę się ona z największymi stratami wśród zużycia nasion. Z kolei technika siewu punktowego polega na wysiewaniu większych nasion pojedynczo i punktowo, w odpowiednich odległościach. Wysiane warzywa potrzebują również odpowiedniej ilości wilgoci, tak aby mogły wykiełkować. Warto umieścić nasiona już w podlanej wcześniej glebie. Dzięki temu rośliny będą mogły od razu się przyjąć. Musimy pamiętać, aby nie zalać świeżo zasianych nasion – najlepiej jest to robić rozproszonym strumieniem. Aby przyspieszyć proces wzrostu, ochronić nasiona przed przymrozkami i szkodnikami, warto nasze grządki przykryć włókniną.
Podsumowanie
Własnoręczna uprawa warzyw to świetny sposób na zapewnienie sobie smacznych, a co najważniejsze zdrowych produktów z własnego ogródka. Jedząc wyhodowane przez siebie plony, wiemy, że dostarczamy sobie cennych witamin i składników odżywczych. Aby jednak zadbać o nasze uprawy, należy regularnie monitorować stan grządek, zapewniać im odpowiednie nawodnienie i ochronę przed mrozem lub silnym wiatrem. Warto spróbować samodzielnej uprawy warzyw i przekonać się, ile korzyści to ze sobą niesie.