Sukulenty cieszą się rosnącą popularnością. To rośliny o niewielkich wymaganiach. Sprawdzą się w przypadku osób, które „nie mają ręki do uprawy kwiatów”. Wystarczy podlać je raz na tydzień. Jeśli jednak zapomnisz o nich na kilkanaście dni, nic się nie stanie, ponieważ gromadzą spore zapasy wody w liściach. Sukulenty są ponadto niezwykle atrakcyjne wizualnie. Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę z tymi roślinami, zwróć uwagę na Gasterię, która przypomina swoim wyglądem aloes lub haworsję.
Czym jest Gasteria?
Gasteria to sukulent bylinowy pochodzący z Afryki Południowej. Należy do rodziny złotogłowowatych i liczy ponad 20 gatunków. Większość z nich może pochwalić się dekoracyjnym wyglądem. Gasterie mają wydłużone, wąskie i spiczaste bądź zaokrąglone liście o skórzastej powierzchni. Rośliny te występują w różnych wariantach kolorystycznych. Mogą być ciemnozielone, srebrzyste, nakrapiane, wypełnione pasami lub brodawkami. W dobrych warunkach uprawy, Gasterie zakwitają. Roślina wydaje kwiaty w formie wiszących dzwonków zebranych w grona. Zwykle są one pomarańczowe lub czerwone. Gasterie są często mylone z haworsjami i aloesem. Co ciekawe, rośliny te są spokrewnione, ale należą do odrębnych gatunków.
Gasteria nie ma polskiej nazwy, choć niektóre osoby mówią na nią „jęzorka”. Jej oficjalna nazwa pochodzi z języka łacińskiego, od słowa „gaster”, które oznacza żołądek. To właśnie z tym organem kojarzony jest wygląd tego sukulenta.
Zalety uprawy Gasterii w domu
Uprawa roślin nie jest łatwym zadaniem. Zapewnienie odpowiednich warunków do wegetacji i wzrostu bywa niekiedy nie lada wyzwaniem. Dlatego tak dużą popularnością cieszą się sukulenty, które mają niewielkie wymagania. Gasterie są odporne na dłuższe okresy suszy, więc nie musisz się nimi przejmować, np. podczas wyjazdu na urlop. Dodatkowo roślina bardzo dobrze radzi sobie w szerokim zakresie temperatur: 15–25°C. Niekwestionowaną zaletą Gasterii jest ich wygląd. Doniczki z tymi sukulentami można ustawić w dowolnych pomieszczeniach w domu. Stanowią świetne uzupełnienie aranżacji, zarówno nowoczesnych, skandynawskich, jak i klasycznych. Co więcej, gasterie zajmują niewiele miejsca, ich wysokość nie przekracza zazwyczaj 30 cm.
Najlepsze warunki do uprawy Gasterii
Jeśli chcesz cieszyć się pięknymi Gasteriami, musisz zapewnić im dobre warunki. Te sukulenty preferują stanowiska jasne, o rozproszonym świetle. Nie tolerują jednak wystawienia na ostre i palące promienie słoneczne, ponieważ mogą szybko stracić wodę i zmarnieć. Jak zostało wspomniane, gatunek ten dobrze radzi sobie w szerokim zakresie temperatur. Najlepiej jednak rośnie w ok. 22°C. Liście Gasterii, wystawione na zimno (poniżej 10°C), mogą wykazywać martwicę i więdnąć. Aby wzmocnić roślinę, warto od czasu do czasu zasilać ją nawozem do sukulentów. Od marca do października należy nawozić ją co ok. 2 tygodnie. Natomiast od listopada do lutego wystarczy podać nawóz raz w miesiącu.
Pielęgnacja Gasterii
Codzienna pielęgnacja Gasterii jest dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nawadnianie, roślina zdecydowanie preferuje umiarkowane podlewanie. W okresie wiosenno-letnim podlewaj ją raz lub dwa razy w tygodniu. Za każdym razem upewnij się, że podłoże jest suche. Jeżeli będzie wilgotne, nie dodawaj kolejnej dawki wody, ponieważ Gasteria może zgnić. W czasie zimy sukulenty wymagają minimalnego nawadniania. Wystarczy zasilać je wodą raz w miesiącu lub nawet rzadziej. Pamiętaj, aby po podlaniu odczekać chwilę i zlać nadmiar wody z podstawki. Dzięki temu unikniesz przelania. Przejdźmy do gleby. Gasterie preferują podłoże mocno przepuszczalne o dobrym drenażu. W tym celu możesz wybrać specjalną mieszankę dla sukulentów lub przygotować własną: zmieszaj ziemię do sukulentów z gruboziarnistym piaskiem, perlitem i keramzytem. W jakiej doniczce posadzić Gasterie? Jej rodzaj tak naprawdę nie ma znaczenia. Najważniejsze jest to, aby zapewniała dobry drenaż. Musi być wyposażona w odpływ i podstawkę. Możesz także zainwestować w doniczkę z dziurami w podstawie i ozdobną osłonkę
Podsumowanie
Gasterie to piękne sukulenty, które nie wymagają zaawansowanej pielęgnacji. Jeśli chcesz wprowadzić do swojego wnętrza odrobinę naturalności i dekoracyjnych elementów, te rośliny będą strzałem w dziesiątkę. Gasterie występują w wielu wariantach. Możesz zdecydować się np. na jedną z najpopularniejszych odmian, czyli Little Warty (Gasteria brodawkowata). To roślina o owalnych, ciemnych liściach, wypełnionych ciekawym wzorem, składającym się z jasnych brodawek. Kolejna propozycja to Gasteria batesiana, która ma krótkie, krępe liście. Wraz ze wzrostem rośliny, tworzą one piękną rozetę. Tak samo jak poprzednia, tę odmianę również zdobią jasne brodawki. Gasteria acinacifolia jest bardzo podobna do odmiany batesiana. Ma jednak gładsze i dłuższe liście, dzięki czemu wygląda naprawdę okazale. Gasteria nitida w przeciwieństwie do poprzedniej wersji ma krótkie liście o błyszczącej powierzchni. Nieco starsze rośliny tworzą piękną rozetę.