Stan grilla jest niezwykle istotny. Tylko wtedy, gdy ten jest czysty, można mówić o zdrowym i pysznym jedzeniu. Jeśli nie dba się o jego stan, przy każdym użytkowaniu ten będzie wyglądać i działać coraz gorzej. Wszystkie tłuszcze i brudy przypalane na nowo przenikają do jedzenia, jednocześnie powodując nieprzyjemny zapach w otoczeniu. Aby zadbać o wyjątkowy smak potraw czyszczenie używania grilla należy przeprowadzać regularnie. Jak to zrobić?

Czyszczenie grilla – kiedy?
Czyszczenie grilla a przede wszystkim jego rusztu jest bardzo istotne, dlatego trzeba wykonywać je regularnie i skutecznie. Brudny ruszt wpływa na smak potraw oraz na nasze zdrowie. Jeśli z jedzeniem spożyje się przypalony tłuszcz, może spowodować to problemy z żołądkiem, których nie chce mieć żaden gość zaproszony na miłe spędzenie czasu przy grillu. Jak jednak czyścić grill i kiedy, aby zachować pyszny smak potraw? Najlepiej jest poczekać do momentu, w którym ruszt wystygnie tak, by można było go swobodnie złapać.
Jeśli temperatura rusztu nie jest zbyt wysoka, warto przetrzeć go ręcznikiem papierowym albo wilgotną ścierką z mikrofibry. Na początek nie trzeba używać żadnych specjalistycznych płynów czy wody. Wystarczy zetrzeć pierwsze warstwy tłuszczu i brudu, powstałe podczas grillowania. Gdy wykona się tę część czyszczenia, najlepiej wyjąć całą kratę z grilla i przemyć ją pod bieżącą wodą. Do tej czynności warto użyć specjalnych środków. To, jaki rodzaj płynu się wybierze, jest zależne od poziomu zabrudzeń rusztu.
Grill należy czyścić po każdym użyciu. Jeśli się tego nie wykona, zanieczyszczenia będą zasychać i przywierać do rusztu, co może wpłynąć nie tylko na smak potraw, lecz także na samo działanie sprzętu. Warto pamiętać, że grill to nie tylko ruszt, ale całe urządzenie, dlatego należy czyścić je dokładnie. Mówiąc np. o grillu węglowym, trzeba pozbyć się brudów i zanieczyszczeń z rusztu, pokrywy, obudowy i półki pod miską.
Czym czyścić grill?
Jakich produktów używać do czyszczenia grilla? Wiele zależy od poziomu zabrudzeń, który powstał podczas grillowania. Na początek warto spróbować wyczyścić kratę za pomocą płynu do mycia naczyń. To bezpieczny środek, który w żaden sposób nie reaguje z potrawami. Oznacza to, że jest w pełni bezpieczny do czyszczenia produktów mających bezpośredni kontakt z żywnością.

Jeśli jednak płyn do mycia naczyń nie wystarcza, należy użyć mocniejszych specyfików. W sklepach bez problemu możemy kupić różnego rodzaju płyny do czyszczenia grilla. Często dzielą się one ze względu na przeznaczenie, czyli na rodzaj grilla, do którego można wykorzystywać dany produkt. Warto na to zwracać uwagę. Niektóre środki lepiej sprawdzą się do rusztów grilli węglowych, a inne bez problemu poradzą sobie z kratami w urządzeniach gazowych czy elektrycznych. Mają one jednak wspólne zadanie – szybko i skutecznie rozpuszczają nawet trudne do usunięcia resztki żywności i tłuszczu. Dzięki swoim składom w łatwy sposób pozbywają się brudu, kurzu, a nawet odcisków palców z naszego sprzętu. Co ważne, takie płyny nadają się nie tylko do czyszczenia rusztu, lecz także całego grilla.
Do czyszczenia rusztu warto dobrać nie tylko odpowiedni płyn, lecz także akcesoria. Przydadzą się twarde szczotki z odpowiednim układem (pozwalające na docieranie między kraty rusztu), metalowe drapaki, porządne gąbki oraz ściereczki z mikrofibry do regularnego usuwania zdrapanych zabrudzeń z powierzchni rusztu. Za pomocą takiej ściereczki powinno czyścić się również cały grill, który stojąc na zewnątrz, często brudzi się w wyniku różnych czynników atmosferycznych oraz zachodzi tłuszczem i zanieczyszczeniami podczas użytkowania.
Więcej o akcesoriach przeczytasz w artykule: Jakie akcesoria do grillowania warto dokupić, aby ulepszyć jego funkcjonalność?
Jak chronić grill przed zabrudzeniami?
Chyba nikt nie lubi czyścić grilla – szczególnie zaraz po udanym spotkaniu. Jest to zajęcie niezwykle czasochłonne i wymagające sporo wysiłku. Pamiętajmy jednak o tym, że jeśli raz zaniedba się grill, ciężko doprowadzić go do pięknego stanu. Jak więc zadbać o to, aby urządzenie wyglądało dobrze, a brud nie osadzał się na jego powierzchni? Do tego celu dobrze będzie wykorzystać produkty, które pozwalają zmniejszyć poziom zabrudzenia. Jednym z nich jest specjalna mata ochronna do grilla czy pokrowiec na całe urządzenie. Decydując się na jej zakup, należy wybrać model idealnie dostosowany do danego urządzenia. Matę nakłada się na grill, aby zabezpieczyć go przed czynnikami zewnętrznymi, gdy urządzenie jest nieużywane.

Pokrowce na grilla sprawiają, że na powierzchni sprzętu nie gromadzi się kurz, ani inne zabrudzenia. Zwiększają szansę na zachowanie pięknego wyglądu naszego grilla na długie lata, a do tego chronią przed wilgocią i wodą, co zmniejsza szanse na powstawanie rdzy. Dodatkowo pokrowce wyglądają estetycznie, przez co nie psują estetyki balkonu, tarasu czy też ogrodu.
Aby chronić ruszt przed zabrudzeniami, warto używać tacek ociekowych. Dzięki nim tłuszcz nie rozpryskuje się na całą kratę, a swobodnie spływa. W takich tackach można przygotowywać warzywa, mięsa, ryby, a nawet całe posiłki złożone z różnego rodzaju składników – nie mają one wpływu na smak, zdrowie czy jakość potraw, a jednocześnie chronią urządzenie przed zabrudzeniami.
Może zainteresuje Cię też artykuł: Jaki grill ogrodowy kupić? Poradnik dla początkujących