Składane krzesła i stoły wykorzystywane w branży HoReCa muszą spełniać całą listę warunków. Przygotowaliśmy więc poradnik, w którym notujemy spostrzeżenia, jakimi podzielili się nasi stali klienci kupując meble caterignowe. Jest on tyle cenny, że zawarte są w nim uwagi wynikają z doświadczenia w użytkowaniu takich mebli.
Składane krzesła i stoły - na co zwrócić uwagę przed zakupem
Składane krzesła i stoły przy zakupie nie mogą być dziełem przypadku. Decydując się na mebli cateringowe musisz postawić przede wszystkim na jakość. Sprawdź na co zwrócić uwagę aby jakość szła w parze z ceną.
#1 Cena
Cena powinna być stosowna do jakości, jeśli decydujemy się na zakup mebli z górnej półki, muszą być jej warte. Jeśli raz sparzymy się na konkretnym producencie bądź dystrybutorze mebli do cateringu, nie warto do niego wracać. Chyba że z reklamacją.
#2 Tworzywo
Im trwalsze i odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne oraz ekstremalne warunki atmosferyczne, tym lepiej. Meble cateringowe przewożone są z miejsca na miejsce. Muszą znieść i rodzinny obiad w restauracji, i masową imprezę pod chmurką, firmowy event w terenie, i wesele pod namiotem... Gdziekolwiek się je postawi, muszą być bezpieczne dla użytkowników i czyste. Ktoś, kto kupuje meble z przeznaczeniem do działalności cateringowej nie zamierza ich wymieniać już po jednym sezonie użytkowania. Dlatego do cateringu poleca się meble z segmentu HoReCa wykonane z nowoczesnych tworzyw sztucznych, które są maksymalnie trwałe.
#3 Stylistyka
Jeśli działalność cateringowa jest naszą główną bądź jedyną działalnością dochodową i na dodatek jest rozwojowa, warto brać pod uwagę zakup różnych modeli krzeseł i stołów - i tych najprostszych, i bardziej wyszukanych. Nigdy nie wiadomo jaką imprezę przyjdzie nam obsłużyć. Trzeba być przygotowanym na każdą okoliczność. Jedno zlecenie, którego nie będziemy w stanie zrealizować może spowodować odwrót klientów do konkurencji. Z kolei realizacja każdego zlecenia nietypowego to szansa na przypływ nowych osób zainteresowanych współpracą z nami.
#4 Kolorystyka
Z tego samego powodu, co powyżej warto zaopatrzyć się w meble o różnych kolorach a także zwracać uwagę na to, czy stoliki mają w zestawie nogi o różnej długości. Meble cateringowe coraz częściej używane są na kinderbalach czy imprezach urodzinowych. Na tego typu spotkaniach przydadzą się kolorowe modele.
#5 Przechowywanie
Składane krzesła caterignowe powinny być sztaplowane. Stoły natomiast muszą dać się zdemontować i/oraz połączyć w dowolne konfiguracje. Pomiędzy zleceniami będziemy musieli nasze meble do cateringu przechowywać własnym sumptem i niekoniecznie będzie to hala magazynowa. Także na miejscu, u klienta, część krzeseł może okazać się czasowo niepotrzebna (np. warto je będzie złożyć, żeby powiększyć miejsce do tańca czy do zabawy dla dzieci). Krzesła nie mają prawa wystąpić w roli zawalidrogi.
Polecając meble z segmentu HoReCa, zwracamy uwagę naszych klientów na modele z linii BORA/BISTROT 2+1, LION, CLIP 80. Oczywiście można kupować gotowe zestawy albo samodzielnie zestawiać modele stołów i krzeseł. Wszystkie są kompatybilne i łatwo podjąć decyzję o stworzeniu indywidualnych kompilacji cateringowych.
Może zainteresujesz się również artykułem: Jakie meble cateringowe są najlepsze do organizacji eventów i przyjęć?