Letni ogródek może być najlepszą wizytówką restauracji. Aby tak się stało, powinieneś zadbać o jego wygląd, wprowadzić do niego nastrojowy klimat i postarać się, aby goście czuli się w nim naprawdę komfortowo. Oto jakie akcesoria i elementy wyposażenia wybrać, aby letni ogródek restauracyjny był funkcjonalny i pełen przez cały sezon!
1. Letni ogródek - eleganckie i solidne meble to podstawa
Przestrzeń letniego ogródka powinna być maksymalnie wykorzystana. Dlatego zainwestuj zarówno w duże, sześcioosobowe stoły, jak i małe stoliki dla czterech osób. Dzięki temu zagospodarujesz także mniejsze zakątki, a goście będą mogli wybrać odpowiadające im miejsca.
Zwróć też uwagę na walory estetyczne i wytrzymałość wyposażenia. W branży HoReCa szczególnie doceniane są meble tureckie Novussi:
- powstają one z solidnego polipropylenu
To tworzywo sztuczne jest dodatkowo wzmocnione włóknem szklanym. Wykonane z niego meble są nie tylko odporne na uszkodzenia mechaniczne, ale też na czynniki atmosferyczne – deszcz, promieniowanie UV, zmienne temperatury.
Polipropylen to też materiał, który łatwo utrzymać w czystości. Zabrudzenia z wykonanych z niego mebli można usunąć przy pomocy mokrej ściereczki;
- mają one elegancki design
Krzesła i stoły mają subtelne, stonowane odcienie. Wyróżnia je też prosta, ponadczasowa forma. Ponadto blaty stołów są dodatkowo pokryte szkłem hartowanym.
2. Efektowne oświetlenie
W restauracyjnym ogrodzie źródłem światła mogą być elektryczne latarnie oraz lampy wpuszczane w tarasowy podest. Jednak oświetlenie ogrodowe , które znajdzie się w tym miejscu, powinno również zdobić przestrzeń i wprowadzać do niej magiczny klimat.
Jeśli chcesz, aby w restauracyjnym ogródku panował wyjątkowy nastrój, zainwestuj w lampy, które ustawisz przy stolikach lub bezpośrednio na blatach. Ozdobnym, dodającym charakteru przestrzeni akcentem będzie oświetlenie od producenta Nowodvorski.
Te lampy wyróżnia nowoczesny design – są to np. mniejsze i większe kule oraz sześciany. Ponadto w kolekcji tego producenta można znaleźć także podświetlane donice. Są one oryginalną dekoracją restauracyjnego ogródka, która zawsze po zmroku będzie przykuwać wzrok.
3. Ogrzewacze na chłodne wieczory
Goście mogą odwiedzać ogródek restauracyjny znacznie dłużej niż od początku do końca lata. Aby tak się stało, zainwestuj w ogrzewacze .
Postaw na promienniki podczerwieni, które są:
- wydajne i mają dużą moc;
- pomysłowo zaprojektowane – możesz wybrać np. ogrzewacz, który do złudzenia przypomina lampę stojącą. Natomiast jeśli wolisz zaoszczędzić miejsce, postaw na urządzenie w formie kolumny lub przeznaczone do montażu na ścianie;
- produkowane z myślą o tym, aby można było wykorzystywać je pod gołym niebem.
Ogrzewacz przyda się latem, kiedy pogoda nie dopisze i w czasie chłodniejszych wieczorów. Sprawdzi się jednak zwłaszcza jesienią, na początku wiosny, kiedy nawet w ciągu dnia może być dość zimno.
Więcej o ogrzewaczach przeczytasz w artykule: Ogrzewacze ogrodowe: jak wybrać odpowiednie urządzenie?
4. Parasole lub zadaszenia
Komfort gości to priorytet dla gospodarza restauracyjnego ogródka. Dlatego nie zapomnij o parasolach lub postawieniu zadaszenia.
Wybierz jak największe parasole , które ochronią gości przed deszczem oraz przed rażącymi promieniami słońca. Powinny zapewniać one przyjemny cień, być wykonane z solidnych, a przy tym estetycznych materiałów. Możesz zainwestować np. w parasole z aluminium i z poszyciem uszytym z tkaniny w wyrazistym odcieniu.
Dobrym pomysłem jest też zadaszenie na stałe części ogródka – w tym celu możesz postawić wiatę tarasową lub pergolę . Dzięki temu goście będą mogli wybrać, czy wolą siedzieć w cieniu, czy na słońcu.
Przeczytaj ciekawy artykuł o rodzajach zadaszeń ogrodowych, aby wybrać to skrojone na miarę Twoich potrzeb: Zadaszenia ogrodowe ich rodzaje.
5. Zieleń
Na stołach w ogródku restauracyjny uroczo będą prezentowały się świeże, letnie kwiaty – np. różowe peonie. Jednak pomyśl też o roślinach doniczkowych.
Kup kilka wiszących doniczek i zawieś je na ścianach. Posadź w nich pelargonie, które będą efektownie zwisały i cieszyły oko gości. Jeśli ogródek restauracyjny jest dość duży, wybierz donice stojące. Możesz w nich posadzić małe krzewy, a nawet miniaturowe drzewka. Zielone liście, intensywnie kolorowe kwiaty to jeden z lepszych sposobów, aby ożywić aranżację przestrzeni.