Jakie meble najlepiej pasują do restauracji?

Na wizerunek dobrej restauracji wpływa wiele czynników. Pierwsza grupa to oczywiście wszystko, co związane z menu. Ilość i jakość oferowanych potraw ma znaczenie kluczowe. Nie pomoże najatrakcyjniejsza aranżacja wnętrza, jeśli klienci zrażą się jakością posiłków i trunków. Druga grupa to wszystko, co wiąże się z obsługą: jej tempo a także życzliwość oraz komunikatywność personelu mogą sprawić, że ludzie chętnie będą korzystali z naszych usług. I wreszcie sprawa ostania, choć wcale nie najmniej istotna – meble do restauracji. Jeśli dwie pierwsze grupy warunków spełniamy z naddatkiem i mamy już pewność, że jest dla kogo gotować i dla kogo się starać, można poczynić sensowną inwestycje w najlepsze meble HoReCa = HomeRestaurantCatering. Teraz już nie pora na eksperymenty – inwestycja w aranżację przestrzeni, wygodne krzesła oraz stoły i stoliki kawowe jest w pełni uzasadniona. Mamy bowiem pewność, że ruch w interesie będzie się wzmagał, a nie słabł i że lepiej kupić meble najwyższej jakości, których wygoda będzie jeszcze jednym wyznacznikiem naszej dbałości o klientów.

Czym charakteryzują się dobre meble restauracyjne?

W gastronomii obowiązuje zasada, że najpierw jedzą… oczy. I dlatego właśnie sposób serwowania posiłków jest równie ważny jak ich jakość. Zasada ta ma zastosowanie także w wystroju restauracyjnych i kawiarnianych wnętrz: najbardziej oblegane są zwykle te najatrakcyjniejsze wizualnie, bo estetyka ma znaczenie. Mówiąc estetyka, mamy na myśli nie tylko wygląd mebli, ich design i kolorystykę, ale także czystość. Nie jest bowiem tajemnicą, że lokalach o dużym natężeniu ruchu zdarza się personelowi zaniedbać elementarne zasady czystości. Im więcej pracy trzeba włożyć w doprowadzenie stołów i krzeseł do porządku, tym większe ryzyko wpadki. Dlatego meble tapicerowane znajdziemy już niemal wyłącznie w najekskluzywniejszych restauracjach, czyli w miejscach, w których stolik zamawia się z dużym wyprzedzeniem, a personel nie musi uwijać się jak w ukropie. Jeśli musi, bo nasz interes przyciąga naprawdę wielu klientów, warto kupić meble z nowoczesnych tworzyw sztucznych. Wśród całej gamy tworzyw szczególnie warte polecenia są meble z technorattanu – to wygoda, uroda i ponadprzeciętna trwałość.

Technorattan – z tęsknoty za naturą

Nawet (a może: zwłaszcza) w największej metropolii warto zaaranżować restaurację bądź kawiarnię budzącą w klientach miłe i ciepłe skojarzenia. Stal i szkło kojarzyć się będą raczej z przestrzenią biurową czy laboratoryjną – klienci mogą się więc poczuć jak w pracy. Dobrym rozwiązaniem będą meble z technorattanu, który idealnie imituje rattan naturalny. Tak jak pnącza palm rattanowych splata się na ramie – najczęściej także z rattanu – w misterne plecionki, tak włókna polietylenowe tą samą ręczną metodą splata się na stalowych lub aluminiowych ramach. Efekt? Wizualnie technorattan jest niemal nie do odróżnienia od rattanu, ale jego właściwości fizyczne i chemiczne są nieporównywalne. O ile bowiem tworzywa naturalne jak rattan czy wiklina są bardzo podatne na działanie opadów atmosferycznych czy silnego światła słonecznego, tak technorattan nie jest na nie podatny wcale! Można więc takie meble ustawić w kawiarnianym ogródku, w pełnym spalin centrum metropolii, na trawie, na plaży – wszędzie. Nie odkształcą się, nie odbarwią, nie zaczną wyglądać na zaniedbane. Przez co najmniej kilka sezonów będą się prezentować jak nowe. Jest to więc inwestycja trafiona i z punktu widzenia pracowników restauracji czy kawiarni, bo nie wymaga od ich dużych nakładów pracy, żeby utrzymać meble w idealnym stanie, i z punktu widzenia gości – bo są to meble naprawdę wygodne, elastyczne i giętkie oraz tak miłe dla ciała, że nie wymagają dodatkowych poduszek do siedzenia. No i oczywiście budzą miłe skojarzenia z naturą.

Jeśli nie technorattan, to co?

To inne tworzywo sztuczne – polipropylen. Wykonane z niego meble są równie trwałe i łatwe w konserwacji, ale bywają nieco mniej atrakcyjne wizualnie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby w ramach jednego lokalu w pomieszczeniach o różnym przeznaczeniu ustawić meble technorattanowe i polipropylenowe. Tam, gdzie serwujemy obiady i gdzie goście lubią spędzać więcej czasu na rozmowach, warto ustawić dobre meble z atrakcyjnie wyplatanego technorattanu. W przestrzeni przeznaczonej do prędkiego wypicia kawy czy konsumpcji przekąsek możemy zaaranżować meble… mniej zachęcające do dłuższego siedzenia. Taka przestrzeń lunchowa i kawowa nie pozwoli np. pracownikom mającym krótką przerwę na posiłek wypaść z rytmu na resztę dnia.
Wybierając meble restauracyjne czy meble do kawiarni warto sprawdzić czy mają one prestiżowy certyfikat CATAS potwierdzający ich przydatność w miejscach o intensywnym użytkowaniu. Warto także zorientować się, czy wybierane przez nas krzesła są sztaplowane, czyli dają możliwość układanie jednych na drugich a stoły po złożeniu zajmują możliwie mało miejsca. Obydwie sprawy są ważne, kiedy potrzebujemy w naszym lokalu odzyskać nieco miejsce np. na parkiet do tańca, chcemy zrobić gruntowne porządki albo zaczynamy dodatkową działalność cateringową i będziemy nasze meble transportować na znaczne odległości.