Cechy dobrych mebli cateringowych

Meble cateringowe muszą spełniać całą listę warunków. Przygotowaliśmy więc poradnik, w którym notujemy spostrzeżenia, jakimi podzielili się z nami nasi stali klienci. Jest o tyle cenny, że są to uwagi wynikające z ich doświadczenia z naszymi meblami, które znaleźć można w niezliczonej ilości kafejek, restauracji i cukierni :

  • Cena: powinna być stosowna do jakości, jeśli decydujemy się na zakup mebli z górnej półki, muszą być jej warte. Jeśli raz sparzymy się na konkretnym producencie bądź dystrybutorze mebli do cateringu, nie warto do niego wracać – chyba że z reklamacją.
  • Tworzywo: im trwalsze i odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne oraz ekstremalne warunki atmosferyczne, tym lepiej. Meble cateringowe wciąż przewożone są z miejsca na miejsce. Muszą znieść i rodzinny obiad w restauracji, i masową imprezę pod chmurką, i firmowy event w terenie, i wesele pod namiotem… Gdziekolwiek się je postawi, muszą być bezpieczne dla użytkowników i czyste. Ktoś, kto kupuje meble z przeznaczeniem do działalności cateringowej nie zamierza ich wymieniać już po jednym sezonie użytkowania. Dlatego do cateringu poleca się meble z segmentu HoReCa wykonane z nowoczesnych tworzyw sztucznych, które są maksymalnie trwałe.
  • Stylistyka: jeśli działalność cateringowa jest naszą główną bądź jedyną działalnością dochodową i na dodatek jest rozwojowa, warto brać pod uwagę zakup różnych modeli krzeseł i stołów – i tych najprostszych, i bardziej wyszukanych. Nigdy nie wiadomo jaką imprezę przyjdzie nam obsłużyć i powinniśmy być przygotowani na każdą okoliczność. Jedno zlecenie, którego nie będziemy w stanie zrealizować może spowodować odwrót klientów do konkurencji. Z kolei realizacja każdego zlecenia nietypowego to szansa na przypływ nowych osób zainteresowanych współpracą z nami.
  • Kolorystyka: z tego samego powodu, co powyżej warto zaopatrzyć się w meble o różnych kolorach a także zwracać uwagę na to, czy stoliki mają w zestawie nogi o różnej długości. Coraz częściej meble cateringowe używane są podczas kinderbali, imprez urodzinowych, mikołajowych – wszędzie tam przydadzą się kolorowe modele.
  • Przechowywanie: krzesła powinny być sztaplowane, a stoły muszą dać się zdemontować i/oraz połączyć w dowolne konfiguracje. Pomiędzy zleceniami będziemy musieli nasze meble do cateringu przechowywać własnym sumptem i niekoniecznie będzie to hala magazynowa. Także na miejscu, u klienta, część krzeseł może okazać się czasowo niepotrzebna (np. warto je będzie złożyć, żeby powiększyć miejsce do tańca czy do zabawy dla dzieci). Krzesła nie mają prawa wystąpić w roli zawalidrogi.

Polecając meble z segmentu HoReCa, zwracamy uwagę naszych klientów na modele z linii BORA/BISTROT 2+1, LION, CLIP 80. Oczywiście można kupować gotowe zestawy albo samodzielnie zestawiać modele stołów i krzeseł. Wszystkie są kompatybilne i łatwo podjąć decyzję o stworzeniu indywidualnych kompilacji cateringowych.