Jak wybrać meble do restauracji?

Obok wyśmienitego menu to umeblowanie i aranżacja przestrzeni przesądzają o tym, że czujemy się w restauracji stosownie ugoszczeni. Tak jak mówimy o duchu czasów, tak mówimy też o duchu miejsca. Dobra restauracja to najczęściej miejsce kultowe, w którym uwielbiamy przesiadywać właśnie ze względu na wygodne krzesła, fotele czy innego rodzaju siedziska oraz dopasowane doń stoły i ławy. Dla obsługi najważniejsze jest połączenie stylu mebli z ich funkcjonalnością oraz łatwością eksploatacji, w tym czyszczenia. Mówi się, że meble z nowoczesnych tworzyw sztucznych to meble bezobsługowe i wyposażenie restauracji jest dziś łatwe i przyjemne jak nigdy dotąd.

Meble HoReCa – postaw i… zostaw

Z uwagi na fakt, że podczas smacznych biesiad często dużo rozmawiamy i żywo gestykulujemy, dając się ponieść emocjom, meble restauracyjne powinny być też stabilne. Wszystkie wymienione walory łączą w sobie meble HoReCa. Doskonale sprawdzają się i w pomieszczeniach zamkniętych, i w restauracjach typu ogródek na wolnym powietrzu. Wybrane modele mają aluminiową konstrukcję, co przesądza o ich lekkości, ale też o odporności na warunki atmosferyczne. W niektórych modelach siedziska wykonane są z elastycznej siateczki Textiline – to komfort siedzenia niewymagający dodatkowych poduszek. Jednak znacząca większość mebli HoReCa to meble z technorattanu oraz innych nowoczesnych tworzyw sztucznych. Warto zwrócić uwagę na stoły z tej linii – można je dowolnie wypoziomować, co znacznie ułatwia ich ustawianie na trawie czy innej nierównej powierzchni. Tworzywa, z których powstają zestawy HoReCa sprawiają, że krzesła i stoły nie wymagają żadnych zabiegów konserwatorskich – odporne na deszcz, promieniowanie słoneczne i inne niekorzystne warunki atmosferyczne, przetrwają w nienagannym stanie niejeden sezon w restauracji i jej ustawionym na zewnątrz ogródku. Wszelkie zabrudzenia wystarczy umyć szmatką z detergentem.

Tworzywa sztuczne czy materiały naturalne?

Stoły i krzesła do restauracji są podstawowymi elementami jej aranżacji. Nie tylko aluminium oraz imitujące naturalne drewno kompozyty sprawdzają się w roli surowców do produkcji mebli restauracyjnych. Równie dobrze zdają egzamin technorattan oraz inne tworzywa sztuczne. Jeśli zamierzamy eksploatować krzesła i stoły wyłącznie w pomieszczeniach zamkniętych lub dobrze zadaszonych, można wybrać meble z drewna czy rattanu. Ważne, żeby warunki eksploatacji gwarantowały im maksymalnie długi żywot. I materiały sztuczne, i naturalne powinny być wytrzymałe, zaprojektowane z myślą o znacznym natężeniu ruchu. Zaletą krzeseł i stołów do restauracji jest ich lekkość i mobilność. Przy czym należy pamiętać, że stół nie może być zbyt lekki – jego podstawa powinna być stabilna i nie chybotać się po każdym potrąceniu. Jeśli nie mamy ochoty kupować gotowych stołów do restauracji, można kupić same podstawy i dobrać do nich mniej konwencjonalne blaty.

Wybierając meble do restauracji trzeba pamiętać, że muszą one wpisać się w konwencję kolorystyczną lokalu. Z jednej strony mogą współgrać z kolorem ścian i podłóg, z drugiej – stanowić dla nich zasadniczy kontrapunkt. Ważne, żeby stylistyka była spójna. Każda niekonsekwencja aranżacyjna może się odbić na ilości klientów odwiedzających restaurację.