Meble gastronomiczne – jak wybrać dobre meble do restauracji?

Data dodania: 2018-01-25

Obok wyśmienitego menu to umeblowanie i aranżacja przestrzeni przesądzają o tym, że czujemy się w restauracji stosownie ugoszczeni. Tak jak mówimy o duchu czasów, tak mówimy też o duchu miejsca. Dobra restauracja to kultowe miejsce, w którym uwielbiamy przesiadywać ze względu na wygodne krzesła, fotele czy innego rodzaju meble gastronomiczne. Dla obsługi najważniejsze jest połączenie stylu mebli z ich funkcjonalnością oraz łatwością eksploatacji, w tym czyszczenia. Mówi się, że meble z nowoczesnych tworzyw sztucznych to meble bezobsługowe i wyposażenie restauracji jest dziś łatwe i przyjemne jak nigdy dotąd.

Meble gastronomiczne – postaw i… zostaw

Meble gastronomiczne w ogródku restauracyjnym
Meble gastronomiczne w ogródku restauracyjnym

Z uwagi na fakt, że podczas smacznych biesiad dużo rozmawiamy, żywo gestykulujemy dając ponieść się emocjom – meble gastronomiczne powinny być stabilne. Meble HoReCa doskonale sprawdzą się w pomieszczeniach zamkniętych oraz restauracjach typu ogródek na wolnym powietrzu. Wybrane modele posiadają aluminiową konstrukcję, co przesądza o ich lekkości. Meble aluminiowe są też bardziej odporne na warunki atmosferyczne. W niektórych modelach siedziska wykonane są z elastycznej siateczki Textiline. Zapewnia ona komfort siedzenia, który nie wymaga dodatkowych poduszek. Jednak znacząca większość mebli HoReCa to meble z technorattanu oraz innych nowoczesnych tworzyw sztucznych. Warto zwrócić uwagę na stoły z tej linii. Można je dowolnie wypoziomować, co znacznie ułatwia ich ustawianie na trawie czy innej nierównej powierzchni. Tworzywa, z których powstają zestawy HoReCa sprawiają, że krzesła i stoły nie wymagają żadnych zabiegów konserwatorskich. Odporne na deszcz, promieniowanie słoneczne i inne niekorzystne warunki atmosferyczne, przetrwają w nienagannym stanie niejeden sezon. Wszelkie zabrudzenia wystarczy umyć szmatką z detergentem.

Tworzywa sztuczne czy materiały naturalne?

Uliczka, na której wystawiono meble gastronomiczne
Meble do restauracji

Stoły i krzesła do restauracji są podstawowymi elementami jej aranżacji. Nie tylko aluminium oraz imitujące naturalne drewno kompozyty sprawdzają się w roli surowców do produkcji mebli restauracyjnych. Równie dobrze zdają egzamin technorattan oraz inne tworzywa sztuczne. Jeśli zamierzamy eksploatować krzesła i stoły wyłącznie w pomieszczeniach zamkniętych lub dobrze zadaszonych, można wybrać meble jadalniane z drewna czy rattanu. Ważne, żeby warunki eksploatacji gwarantowały im maksymalnie długi żywot. I materiały sztuczne, i naturalne powinny być wytrzymałe, zaprojektowane z myślą o znacznym natężeniu ruchu. Zaletą krzeseł i stołów do restauracji jest ich lekkość i mobilność. Przy czym należy pamiętać, że stół nie może być zbyt lekki – jego podstawa powinna być stabilna i nie chybotać się po każdym potrąceniu. Jeśli nie mamy ochoty kupować gotowych stołów do restauracji, można kupić same podstawy i dobrać do nich mniej konwencjonalne blaty.

Wybierając meble do restauracji trzeba pamiętać, że muszą one wpisać się w konwencję kolorystyczną lokalu. Z jednej strony mogą współgrać z kolorem ścian i podłóg, z drugiej – stanowić dla nich zasadniczy kontrapunkt. Ważne, żeby stylistyka była spójna. Każda niekonsekwencja aranżacyjna może się odbić na ilości klientów odwiedzających restaurację.