Rodzaje grilli ogrodowych: gazowe, elektryczne, węglowe – ich zalety i wady

Data dodania: 2023-03-09

Grillowanie jest świetnym sposobem spędzania czasu na świeżym powietrzu. Polacy to uwielbiają. Gdy tylko pojawiają się pierwsze cieplejsze dni, można zauważyć grupy osób bawiących się przy grillu, czy to na ogródkach działkowych, czy przed domami. Grillowanie sprzyja zacieśnianiu relacji, relaksuje i może być zdrowe, jeśli wybierze się niskokaloryczne produkty. Dlatego, gdy zaczyna robić się cieplej, dobrze jest sprawić sobie własny grill, przy którym można odpocząć i zrelaksować się z bliskimi. Poznaj zalety, wady i różne rodzaje grilli ogrodowych, aby dowiedzieć się, który jest idealny dla Ciebie.

Jakie są rodzaje grilli ogrodowych?

Grille na rynku dostępne są w kilku rodzajach. Sprawdzą się one u wielu miłośników różnorodnych potraw. Wyróżnia się grille węglowe, gazowe i elektryczne. Różnią się sposobem działania i wytwarzania ciepła. Ten ma bezpośredni wpływ na nagrzanie urządzenia, co wpływa na czas przygotowania pysznych potraw prosto z rusztu. Wiele osób twierdzi, że jedzenie z różnych rodzajów grillów smakuje inaczej.

Dodatkowo grille różnią się wielkością, ceną, wyglądem i potrzebnymi do ich użytku akcesoriami. Wybierając odpowiednie urządzenie dla siebie, warto wziąć pod uwagę szereg czynników. Dlatego opisaliśmy dokładnie działanie, zalety i wady wszystkich trzech rodzajów grillów dostępnych na rynku. Warto również pomyśleć i zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria do grillowania.

Grill węglowy – tradycyjne rozwiązanie znane od lat

Najstarszym, a co za tym idzie, najbardziej klasycznym rodzajem jest grill węglowy. Mimo tego, że na rynku pojawia się już wiele nowocześniejszych rozwiązań, to właśnie węglowy grill jest tym nadal najczęściej wybieranym przez użytkowników. Dostępny jest w wielu rozmiarach, kształtach i formach – dzięki czemu można zakupić zarówno stacjonarny grill tego typu, jak i przenośny, który można zabrać ze sobą na wakacje czy wycieczki.

mężczyzna grillujący karkówkę na grillu węglowym

Grill węglowy składa się z misy wykonanej z grubej blachy, pokrytej specjalną ognioodporną farbą. Do tego dodawany jest ruszt ze stali nierdzewnej, na którym układa się poszczególne produkty do grillowania. Aby rozpalić w urządzeniu, wykorzystuje się węgiel drzewny bądź brykiet. Do tego przydatna jest podpałka, która pomoże w rozpaleniu i uzyskaniu potrzebnej temperatury.

Zalety grilla węglowego:

  • niepowtarzalny aromat dymu i ognia;
  • niskie koszty użytkowania;
  • dostępność w wielu kształtach i rozmiarach;
  • łatwa obsługa;
  • niskie ceny urządzeń.

Wady grilla węglowego:

  • potrzeba zakupu węgla, brykietu i podpałki;
  • stosunkowo długi czas rozpalania;
  • możliwość używania tylko na otwartym terenie;
  • duża szansa na oparzenia.

Grill gazowy – wygodne użytkowanie podstawą działania

Grill gazowy to nowsze rozwiązanie, które sprawdza się głównie w przydomowych ogrodach. To tam najczęściej można zauważyć urządzenia tego typu, na których podgrzewane są różnego rodzaju mięsa, warzywa, pieczywo, sosy, a nawet owoce. Grill gazowy wyposażony jest w specjalne palniki, które ogrzewają konkretny obszar urządzenia. Dzięki temu można na nich komfortowo grillować różnego rodzaju potrawy.

grill gazowy ustawiony na dużym tarasie

Całość nie polega jednak jedynie na ogrzewaniu jedzenia położonego na grillu. Nad palnikami znajduje się blaszana płyta, na którą skapują tłuszcze i soki, te następnie są podgrzewane, aby aromatyzować ruszt i potrawy na nim ułożone. Całość działa w bardzo prosty sposób, ponieważ grill gazowy kontroluje się jedynie za pomocą specjalnych pokręteł – takich jak w kuchence gazowej. Warto jednak pamiętać, że do grilla gazowego potrzebna jest butla gazowa, która zasilać będzie całe urządzenie.

Zalety grilla gazowego:

  • łatwość obsługi;
  • estetyczny wygląd urządzenia;
  • komfort użytkowania;
  • możliwość przygotowania różnorodnych produktów;
  • aromatyzowanie zapachami;
  • brak dymu i woni drewna;
  • szybkie przygotowywanie potraw.

 Wady grilla gazowego:

  • obowiązkowy zakup butli gazowej
  • duży rozmiar i waga.

Grill elektryczny – nowoczesne rozwiązanie dla każdego!

Na rynku dostępne są jeszcze modele elektryczne, które polecane są zarówno do użytku domowego, jak i zewnętrznego. Najczęściej przypominają one modele tradycyjne, ponieważ mają ruszt i płytę pokrytą teflonem. Mogą mieć różne wielkości i kształty oraz elementy, poleca się np. grill elektryczny ze specjalnym zbiornikiem na spływający tłuszcz, który ułatwia sprzątanie urządzenia. Modele zawsze podłącza się do prądu, jednak są o wiele bardziej ekologiczne niż grille gazowe i węglowe. Na rynku dostępne są zarówno małe warianty domowe, jak i większe, dedykowane do wykorzystania na zewnątrz. Co istotne, grilla elektrycznego możemy używać nawet w bloku!

Nie wiesz czy grillowanie na balkonie jest legalne? Przeczytaj nasz artykuł: Grillowanie na balkonie. Czy grill na balkonie jest legalny?

żeberka ułożone na ruszcie dużego grilla elektrycznego

Zalety grilla elektrycznego:

  • łatwość użytkowania;
  • szybkie przygotowywanie potraw;
  • różnorodność dostępnych modeli;
  • niska cena urządzenia;
  • brak dymu;
  • wygodna regulacja temperaturą.

Wady grilla elektrycznego:

  • konieczność podłączenia do prądu;

Jeśli chcesz dowiedzieć się innych ciekawych informacji na temat grilli, koniecznie sprawdź poradnik Jaki grill ogrodowy kupić? Poradnik dla początkujących.